Selvsagt er det slitsomt å ha barn!

 

Kjære utslitte mamma og pappa! Kjære overveldede, udusjede førstegangsmor med barseltårer og gnagsår på puppen! Kjære søvnløse trebarnsfar med samsovingsarm og bysseverk i ryggen!

Det er slitsomt å ha barn! Selvsagt er det det, og la ingen få fortelle dere noe annet. La ingen få fortelle dere at om dere bare gjør sånn eller slik, så får dere lykkeligere barn, mer søvn og bedre parforhold. La ingen få påstå at om dere ikke gjør ditt eller datt så ødelegger dere barna, gjør dem usikre, usunne og skader dem for livet. La ingen få gjøre deg usikker på deg selv som forelder!
Les også om hvordan du unngår råd du ikke har bedt om

La ingen fortelle dere at småbarnslivet er enkelt. La oss heller si det som det er:

Det er jævlig slitsomt.

Livet med småbarn, det er gulp på klærne, svetteringer under armene, søvnløse netter, byssing og bæring til armene nesten faller av. Det er såre brystvorter og ømme pupper. Det er leverpostei i håret, makrell i tomat på duken, det er bæsjebleier som renner over, tiss på gulvet og omgangssyke. Det er gigantiske hauger med klær som skal vaskes, tørkes, brettes og ryddes på plass. Det er trassanfall og nattskrekk og barn som nekter å skifte bleie, pusse tenner eller sove. Det er å være menneskelig tetris når senga di fylles av unger utpå morrakvisten. Det er å våkne med stiv nakke fordi du har ammet hele natta. Det er å føle at uansett hvor mye du gjør, hvor mye du orker, så strekker du ikke til.

Så la ingen få fortelle deg at du ikke må slite deg ut, for utslitt kommer du til å bli uansett.

Les også: Savnet småbarnsmor kom til rette – hadde sjekket inn på spa

La oss heller bli enige om at det er greit å si:

Ja, det er slitsomt. Selvsagt er det det. Jeg har fått ansvar for et lite menneske, et menneske som helt og fullt er avhengig av meg. Jeg kommer til å påvirke dette mennesket, på godt og vondt, i alt jeg sier og gjør. Det er tidenes prestasjonspress, om ikke jeg skal late som det er enkelt i tillegg. 

Så kjære slitne forelder:

Det er lov å være sliten! Og det er ikke flaut å innrømme det.

Det er lov å være lei!

Det er lov å være frustrert!

Det er lov å grine!

Du trenger ikke å føle at du takler alt og tar alle utfordringer på strak arm.

Det er klart du kan servere frossenpizza til middag uten å ha dårlig samvittighet.

Det er helt greit å føle at du har mistet deg selv – du finner deg igjen før eller senere.

Selvfølgelig kan du glede deg til permisjonen er over og du kan begynne å jobbe igjen.

Du har lov til å krangle med partneren din om småting.

Det er lov til å glede seg til barnehagestart!

Det er lov til å ha behov for å være alene!

Det er lov å lengte tilbake til tida før du fikk barn.

For du er bra nok. Du elsker barna dine. Du elsker dem fordi de sier ifra så høyt de kan når noe er galt. Du elsker dem fordi de tester deg. Du elsker dem fordi de gjennomskuer deg. Du elsker dem fordi de er ærlige. Du elsker dem fordi de er smartere enn deg. Du elsker dem – og misunner dem – fordi de er seg selv fullt og helt, på godt og vondt. Og du elsker dem fordi de elsker deg tilbake, uansett hvor sliten, lei og frustrert du er.

Følg gjerne slitenmaksimering på Facebook

4 kommentarer om “Selvsagt er det slitsomt å ha barn!

  1. Takk! Den trengte jeg faktisk nå😊 Kjenner meg igjen i stort sett alt du ramser opp her! Klem fra en som synes det er deilig at sønnen går i barnehage nå😅💙

Legg igjen en kommentar