Slik blir du kvitt rådene du ikke vil ha

Alle som har barn, vet at er det noe du får når du blir forelder, så er det råd. Ikke råd som i økonomi, for den blir nok dessverre bare dårligere, men råd, tips, kommentarer, beskjeder om hvordan du skal/bør/må utføre foreldrerollen. Å få råd når du trenger det og ber om det, er fint. Å få råd du ikke har bedt om, som du ikke har bruk for, og som i verste fall gjør deg utrygg på deg selv som mamma eller pappa, er en uting.

Men fortvil ikke lenger, kjære forelder! Her er rådene som avvenner uvedkommende fra uvanen med å gi råd i utide.Du ammer, bysser eller gjør andre ting som babyen din liker at du gjør når hun skal sove.
«Råd»: «Babyen må lære seg å sovne selv så tidlig som mulig, ellers kommer hun aaaaaldri til å lære det, og da har du det gående! Ikke gi pupp eller andre søvnassosiasjoner. La henne gråte, så ser hun hvem som er sjefen. Gå inn til henne med jevne mellomrom, men ikke ta henne opp, for da blir hun bortskjemt. Hvis du ikke vil gå fra henne mens hun gråter, kan du prøve å hysje på henne til hun blir stille og sovner.»
Slik gjør du:  Ikke skjem bort vedkommende ved å gi ham eller henne oppmerksomhet med en gang. Første gang du får rådet, vent fem minutter før du pent takker nei og ber vedkommende la deg være i fred. Neste gang venter du sju minutter, så ni minutter osv. I ytterste fall kan det være nødvendig å ignorere personen helt til vedkommende gir opp å få kontakt med deg. Hvis du synes dette blir litt for brutalt, kan du eventuelt prøve å hysje bort rådet, men husk da at du må hysje høyere enn det stemmevolumet rådet blir gitt i.

Dere samsover med babyen.
«Råd»: «Han må lære seg å sove i egen seng, ellers har dere ham i senga til han blir konfirmant, tro du meg!»
Slik gjør du: Inviter vedkommende på kaffe sammen med flere andre. Dekk på til alle på stua, men fortell rådgiveren at hun må drikke kaffen sin på kjøkkenet. Ellers kan det jo hende hun blir sittende i sofaen din til hun blir pensjonist.

Du nattammer, selv om babyen er eldre enn 6 måneder
«Råd»: «Hun er så stor at hun trenger ikke pupp om natta nå, vet du. Hvis du fortsetter å nattamme, kommer hun til å venne seg til å få mat om natta og så våkner hun masse. Nå må du tenke litt på deg selv også.»
Slik gjør du: Inviter på kaffe (igjen). Men ikke server rådgiveren noenting. Da risikerer du tross alt at han står på døra di hver bidige dag og forventer kaffe og kake. Tenk på deg selv: orker du virkelig det?

Les også «Til min sovende datter»

Følg antirådgiveren på Facebook

 

4 kommentarer om “Slik blir du kvitt rådene du ikke vil ha

  1. Kjempebra råd! Likte spesielt det rådet om å ignorere rådgiveren med lengre og lengre intervall. Skal anbefale denne til kommende mødre (og fedre) som et tillegg til mine vanlige råd om småbarnslivet, nemlig «følg babyens signaler» og «hvis du syns det føles feil, ikke gjør det».

    Nå må jeg skynde meg å lese bloggen din fra start til slutt, tenker jeg, før den bortskjemte 4 uker gamle babyen min våkner og forstyrrer meg. Hva tenkte jeg på: amming og samsoving og kos er jo definitivt ris til egen bak, og nå kommer jeg til å ha det gående sånn FOR ALLTID!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s