Hatytringer mot funksjonshemmede

 

Jeg leser i dag at en av tre mennesker med funksjonshemminger opplever krenkende eller hatefulle ytringer. Det gjør meg sint. Og det gjør meg så inderlig trist. For dette er fremtiden din, kjære datter. Du vil alltid være annerledes. Og noen mennesker er veldig dårlige til å takle annerledeshet.

 

Arbeidsstol. Posisjoneringsputer. Ståstativ. Gåstativ. Rullestol. Spesialstol. Alt dette finurlige utstyret som leveres på døra fra Hjelpemiddelsentralen etter vedtak fra NAV. Fysioterapi flere ganger i uka. Alt dette du trenger slik at du kanskje en dag kan lære deg å krabbe, å stå, å gå, på egen hånd. Alt dette utstyret og all den hjelpen som får noen mennesker til å påstå at du, kjære ettåringen min, og andre med funksjonshemminger, utnytter systemet. Det systemet som er til for alle som trenger hjelp.

img_0160

Jeg leser i dag at en av tre mennesker med funksjonshemminger opplever krenkende eller hatefulle ytringer. Det gjør meg sint. Og det gjør meg så inderlig trist. For dette er fremtiden din, kjære datter. Du vil alltid være annerledes. Og noen mennesker er veldig dårlige til å takle annerledeshet. Sannsynligheten er stor for at du også vil oppleve å bli kalt en skam for samfunnet, du vil bli pekt på og ledd av, og kanskje vil noen få seg til å si at du aldri burde vært i live. Du løper en større risiko enn andre for å bli utsatt for overgrep. Du er på alle måter et lett offer for mennesker som vil andre vondt.

Din mulighet for livsutfoldelse er sterkt begrenset. Det beste vi, familien din, og samfunnet kan gjøre for deg, er å hjelpe deg så langt som mulig på vei, og sørge for at du får et verdig og godt liv på dine betingelser.

Du koster samfunnet mye penger. Du gjør det. Og du kommer nok aldri til å bli et produktivt medlem av fellesskapet. Men du er et fullt og helt menneske, i likhet med alle andre. Du har aldri skadet noen. Det finnes ikke noe vondt i deg. Du er simpelthen et offer for en av verdens mange urettferdige tilfeldigheter.

Og som om det ikke er ille nok at du aldri vil få det livet du var ment å ha, så finnes det altså mennesker rundt deg som får seg til å mene at du er mindre verdt enn dem, at du ikke fortjener den hjelpen du får og trenger.

Jeg tar meg selv i å lure på hvem disse menneskene er, disse voksne mennene og kvinnene som setter seg i posisjon til å dømme andre mennesker på denne måten. Hva vil de? Hva ønsker de å oppnå?

Du bringer så mye glede, kjære jenta mi. Sykdommen og skadene dine har forvoldt så mye smerte, så mange vanskelige stunder, så mange bekymringer og så stor sorg. Men du, du er så mye mer og så mye annet enn dine begrensninger. Du er så mye mer enn en funksjonshemming og en post i NAV-budsjettet. Du er et menneske. Du er en datter, en søster, en niese, et barnebarn.

Ingen skal få ta fra deg ditt menneskeverd. Men du kommer til å trenge beskyttelse. Beskyttelse fra uvitende, ondskapsfulle, ureflekterte og ukloke mennesker som ikke ser deg for noe annet enn din annerledeshet. Den beskyttelsen skal du få. Jeg passer på deg.

7 kommentarer om “Hatytringer mot funksjonshemmede

  1. Jeg har ikke ord!!!! Håper verden kan bli et varmere og mer inkluderende sted snart.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s