«Faens snikere» og andre funksjonshemmede

– Det er som om man forventer at de som har en funksjonsnedsettelse, har vanskelig for å få endene til å møtes og skal være litt stakkarslig.

Det sier forbundsleder i Norges Handikapforbund, Arne Lein, til NRK i en kommentar til saken hvor funksjonshemmede blir skjelt ut fordi de parkerer på HC-plass. Det vil si, ikke fordi de parkerer på HC-plass, men fordi de kjører fine biler. At det går an å ha være funksjonshemmet og samtidig ha råd til å kjøre Tesla, for eksempel, synes å være en umulig tanke hos enkelte.

Hva slags forventninger, holdninger til og fordommer mot funksjonshemmede er det disse menneskene har egentlig?

Noe av svaret finner vi muligens i denne rapporten, hvor det kommer fram at så mange som en av tre funksjonshemmede er blitt utsatt for hatytringer.

Les også: Hatytringer mot funksjonshemmede

Hvor kommer den fra, denne trangen til å dømme og fordømme andre mennesker, til å stille seg til doms over hvem som er «verdige funksjonshemmede» og ikke?

Det er ikke bare voksne med fine biler som får føle disse menneskenes vrede og klage.

Sommeren er høytid for fornøyelsesparker. Det betyr trengsel, mye folk og lange køer. Er det ikke da fint at de fleste parker har noe som heter «vis hensyn-bånd» for barn med funksjonshemminger og spesielle behov som av ulike grunner ikke tåler å stå lenge i kø? Skal vi dømme ut i fra kommentarene disse barnas foreldre skremmende ofte får, er svaret nei.

Løvemamma Bettina Lindgren har tre alvorlig lungesyke barn. Sykdommen gjør at de blir mye fortere slitne enn friske barn. Derfor får barna gå foran i køen. På Hunderfossen opplevde Bettina og familien at en mann ropte «faens snikere!» til dem. Også tidligere har de opplevd både kommentarer og stygge blikk når barna får slippe å stå i kø, slik at de kan bruke kreftene sine på det som er gøy isteden. I en hverdag hvor barna allerede går glipp av så mye, hvor de tilbringer både jul og påske på sykehus, hvor de knapt kan gå i barnehage, må det være utrolig frustrerende for familier som Bettinas å få slengt slike kommentarer etter seg. Er det noen som tror at de ikke heller ville stått bakerst i køen med friske barn?

Vi kan godt sette slike ekle kommentarer og stygge blikk på kontoen for uvitenhet. Men tenker disse foreldrene, disse voksne menneskene som får seg til å rope banneord til små barn, hvilke holdninger de viderefører til sine egne barn?

Det er mulig de som fordømmer funksjonshemmede når de har fine biler eller får gå først i køen, mener at disse menneskene får en form for spesialbehandling. Det er feil. Det kalles tilrettelegging. Tilrettelegging for at mennesker som allerede går glipp av så mye på grunn av sykdom eller funksjonsnedsettelser, skal få delta på aktiviteter på lik(est mulig) linje med friske.

Å være funksjonshemmet er ikke det samme som å sitte i rullestol (selv om mange gjør nettopp det). Mange funksjonshemminger er ikke synlige. Det betyr ikke at de ikke krever tilrettelegging. Det betyr ikke at barn med spesielle, men lite synlige, behov, er noen «faens snikere» når de får gå foran barnet ditt i køen. Du vet ikke hvilken hverdag disse barna og familiene har.

Så min oppfordring i sommervarmen, når køen synes uendelig og ungene maser og er leie og lurer på om det ikke er deres tur snart, når dere ser noen med et bånd rundt armen som får gå foran alle de andre: vis hensyn. Trekk pusten dypt og være inderlig takknemlig for at du står og venter i kø med ditt eller dine friske barn.

26 kommentarer om “«Faens snikere» og andre funksjonshemmede

  1. Dei som har ei «faens snikere» haldning, bør prise seg lykkelege over at dei har friske barn (dei som har barn), og at dei har to friske føter til å stå i kø med.

      1. Kommentaren din faller på sin egen urimelighet når du avslutter med å bruke et skjellsord mot meg som har blitt et skjellsord nettopp fordi det ble brukt som merkelapp på personer med ulike funksjonsnedsettelser. Det går forresten helt fint an å si hva en mener uten å banne og skjelle.

  2. Nå må vi ikke dømme disse menneskene som kommer med slike ytringer alt for hardt. Husk, det finnes noen funksjonshemminger som bare blir synlige noen ganger når man ytrer seg, men som likevel enda ikke offisielt er definert som funksjonshemminger fordi disse individene ellers, med unntak av denne manglende fatteevnen, klarer seg relativt greit i samfunnet.

    1. Så disse mobberne du snakker om er ikke i stand til å tenke på noe de ikke ser? Da høres det ut som om de kanskje er handikappede selv??

  3. Og mobbing en del av problematikken. Er barnet dårligere fysisk form enn de andre barna, blir de lett oppfattet som en sinke. Har barnet høyere intelligens er det også ett problem og grunn for utstøting og utenforskap i barnegruppa. Er de fra innvandrerfamilier, har de dårligere råd og det vises på ulike vis osv osv så er de svært utsatt for utstøtelsesmekanismer på skolen og i fritida. Og man kan jo lure på hvorfor barna blir mobbere? Voksne rollemodeller må nok rette pekefingeren mot seg selv og ikke skylde på at verden er slik – for omsorg og empati kan læres,Og barn lærer/tar etter sine nærmeste voksne.

  4. Ikke unnskyld mobberne! Ofte er det folk som liker å plage andre og/eller som rett og slett er misunnelige. Det er folk som mener de bør ha både i pose og sekk: både helse og alle fordeler og har lite forståelse for andre..

    1. Du er ikke nødvendigvis en mobber hvis du for eksempel kjefter på de som parkerer på handikapplasser selv om de ikke «ser funksjonshemmet ut». Fullt mulig å bare misforstå, eller ikke tenke seg om.

    2. Jeg er helt enig, Anita. Grunnen er som regel misunnelse og en gjennom egoistisk holdning. Selv opplever jeg daglig stygge blikk fra disse menneskene. Men jeg er jo voksen så det er kanskje ikke like enkelt og bare kaste dritt til meg. De burde gå¨og skamme seg.

  5. Minner meg om oppfatningen av at flyktninger absolutt skal være fattige, av en eller annen grunn. Eller at det er «forskjellsbehandling» når de får ekstra hjelp.

    Angående det med fine biler, er det kanskje fordi folk har fordommer mot «rike folk» og tenker at de som kjører dyre BMWer og sånn kanskje har lavere terskel for å «ta seg til rette» og gjøre ting som å parkere på handikapplasser?

    Men er i hvert fall viktig å tenke på at ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige. Var på et tog i England en gang, og der sto det en lapp på setene som var reservert handikappede at «please remember that the need for this seat may not be immediately obvious». Noe for oss i Norge?

    1. Erlig talt, mener du virkelig at folk skal slenge dritt til andre bare fordi de ikke er sikre på at de er handikappende på en eller annen måte? Hva slags holdning er det. Man skal ikke forsvare mobberne, det er som regel ikke noe synd på de. De bare plager andre.

      1. «mener du virkelig at folk skal slenge dritt til andre bare fordi de ikke er sikre på at de er handikappende på en eller annen måte?»

        Ehm, nei, hvor fikk du den oppfatningen fra?

      2. Ja, det er denne kommentaren jeg kommenterte: «…Du er ikke nødvendigvis en mobber hvis du for eksempel kjefter på de som parkerer på handikapplasser selv om de ikke «ser funksjonshemmet ut». Fullt mulig å bare misforstå, eller ikke tenke seg om…» Det går da ikke an å kjefte på folk i tilfelle de ikke skulle være handikappede… Og ja, jeg mener at det er mobbing.

      3. Slutt å vanne ut mobbebegrepet. Mobbing er ondsinnet plaging over tid. Mener du noe er galt er det helt greit, men med tanke på de som opplever *reell* mobbing er det veldig irriterende og synd når så utrolig mange misbruker ordet.

        Nei, du skal ikke kjefte på noen bare fordi de ikke ser ut som de trenger en rullestol-parkeringsplass, men alt kommentaren du svarer på sier er at det *er* en forskjell på å misforstå og å gå inn for å irritere eller såre, og at det er forskjell på ubetenksomhet og ondsinnethet. Skjønner ikke hvordan det går an å være uenig i det, så tror du trenger å ta et skritt tilbake og faktisk lese og forstå kommentarene du svarer på.

      4. Nei, vet du hva. Dette er slett ingen utvanning av mobbebegrepet. Folk som har en eller annen «fordel» fordi man er syk, handikappet eller annet som gjør at du ikke fungerer som du skal, møter disse menneskene så og si daglig. I hvert hvis du er så dum å bevege seg over dørstokken hjemme. Ondsinnet eller ei, konsekvensen blir det samme: du føler deg trakassert over tid. Er det ikke mest naturlig å holde kjeft da, hvis man faktisk ikke vet hva situasjonen er? Hvis det er et menneske med for eksempel handikapp-parkerings-skilt, så er det faktisk temmelig sikkert at vedkommende trenger det. Og hvis du tror at det er juks, så bør du heller finne en parkeringsvakt – eller politiet – og be dem sjekke det, for alle vil fjerne juksemakere. Dette er jo i beste fall en merkelig diskusjon.

      5. «Dette er jo i beste fall en merkelig diskusjon.»

        Det blir sånn når du legger så mange ord i munnen på meg og svarer på ting jeg aldri har skrevet. Tror jeg gir opp å svare deg nå.

  6. Vi opplevde dette når vi var på Tusenfryd,mange stygge blikk og kommentarer når vi gikk først i kø. Tenker ikke folk på at det kan såre når de prater slik til barna våres. Jeg kom med noen kommentarer men følte at jeg kunne ikke stå der og diskutere.. ble så ille utover dagen at min sønn følte det var flaut å skulle «snike» så han begynte å gjemme båndet. Hvorfor skal det være sånn?????? Blir lei meg av at folk ikke kan skjønne at om man er syk så synes det ikke alltid utenpå.. må man virkelig se syk ut??? Hmmm

      1. Vel, sånne folk er vel ikke opptatt av hvordan andre har det.

  7. I 2018 burde ikke dette være et tema en gang… Folk burde faktisk vite bedre.. Jeg har også opplevd barn og ungdom som nekter å benytte «først i køen» bånd på tusenfryd, fordi de har slike opplevelser. Å det er trist, når deres glede må vike for enkeltes arroganse.

  8. At folk mobber mennesker med handikap viser bare hvor lite dei vet om det. Fines mange former for handikap men uansett så må dei «fungsjonsfriske» mobbe å div sndre ting. Mangen er rett å slett totalt fra fortiden ca 1900 talet vet ikke bedre.. tenk heler på deg selv å dine barn vis du eller er du for latt til det eller syk for. Har 100 ganger mer respekt for en fam med funksjonshemet barn en alle andre selv kongen kommer langt ned.

Legg igjen en kommentar