Handicaptoalettet er ikke for alle

Tror du at handicaptoaletter er tilgjengelige for absolutt alle? Da tar du feil. For anslagsvis 20 000 mennesker kan dobesøket faktisk være en uverdig affære.

Vi er en familie som liker å kjøre bil. Jeg har familie i Trondheim, en kjøretur på rundt 60 mil. For oss, som må ha med oss mye utstyr når vi reiser noe sted, er bil definitivt det foretrukne transportmiddelet. Men det tar jo tid, da, og bleier må skiftes på veien. Foreløpig er vi glade for at Rora er såpass lita at hun fortsatt får plass på vanlige stellebord rundt om på bensinstasjonenes og veikroenes handicaptoaletter og stellerom.

Men tanken har selvsagt slått oss: Hva gjør vi når hun er for lang og tung? Jo, da må vi gjøre som alle andre som har barn, ungdommer eller er pårørende og assistenter til voksne som trenger bleie: Vi må legge henne ned på gulvet og skifte på henne der.

Herlig.

En ting er at det er tungt å løfte noen ut av en rullestol eller spesialvogn og legge vedkommende ned på gulvet. For ikke å snakke om å løfte personen opp igjen og på plass i rullestolen. Vi som er foreldre til funksjonshemmede har nok kjent lenge allerede at kroppene våre får gjennomgå, til tross for alle vidunderlige hjelpemidler som finnes.

Noe annet er at det er uhygienisk, ja beint ut ekkelt, å skulle ligge på et møkkete gulv mens man blir skiftet på – selv om man ligger på et teppe. Jeg har besøkt mange offentlige toaletter opp gjennom. Ingen har vel akkurat innbydd til å legge seg ned på gulvet.

Bilde av gulvet på et handicaptoalett. Gulvet er møkkete, og det er trangt med plass mellom toalett og vogn.
Ville du likt å ligge her?

Summen er at enkelte funksjonshemmede menneskers toalettbesøk er en rimelig uverdig opplevelse – både for den funsksjonshemmede selv, og for oss pårørende.

Så hva skal vi gjøre?

Vel, vi kan jo selvsagt holde oss hjemme. La være å besøke familie som bor langt unna. La være å dra på dagsutflukter og ferie. Det er jo tross alt ganske fint der vi bor.

Noen ganger tenker jeg at det hadde vært det enkleste.

Men hva med Rora? Skal ikke hun også få utforske verden, så langt det er mulig? Skal det faktum at hun ikke er i stand til å si fra når hun må på do, hindre henne i å oppleve fantastiske ting? Skal hun bli sosialt isolert fordi det ikke finnes offentlige toaletter som er tilpasset hennes funksjonshemming? Skal vi splittes som familie hver gang vi vil finne på noe, fordi det er for vanskelig å ha med Rora?

Jeg synes ikke det.

Så da er det kanskje på tide å be om at handicaptoaletter tilpasses alle funksjonshemmede – også dem som ikke er i stand til å gå på do selv? Dette er tross alt en gruppe mennesker som allerede opplever så mange begrensinger i hverdagen.

Jeg må innrømme at dette er en problemstilling jeg ikke hadde tenkt over før jeg selv fikk et funksjonshemmet barn. Flere jeg har snakket med om dette, som ikke er i denne situasjonen selv, får seg også en aha-opplevelse. Vi snakker rett og slett om en gruppe mennesker med utfordringer funksjonsfriske vet lite om. Hvis vi tenker oss at tall fra Storbritannia er overførbare til Norge, er det altså omtrent 20 000 mennesker som ikke kan benytte seg av handicaptoalettet på en tilfredsstillende måte. Det er det viktig å sette søkelys på.

I Storbritannia har kampanjen Changing Places pågått i 12 år. En rekke organisasjoner har gått sammen om å jobbe for offentlige toaletter som er tilgjengelige for alle. Et Changing Places-toalett skal være rent og trygt, ha plass til et stort stellebord og to assistenter og ha nødvendig utstyr. Slike toaletter bør finnes på offentlige steder som f.eks kjøpesentre, kulturarenaer, sykehus og transportknutepunkter som togstasjoner, flyplasser og bensinstasjoner. Les mer på kampanjens hjemmeside. Hittil er over 1100 slike toaletter installert i Storbritannia.

Kanskje det er mulig å få til noe lignende her i Norge også? Tenk så fint det hadde vært om steder der mange folk ferdes hadde vært tilrettelagt for alle? Hvis det fantes handicaptoaletter med stor stellebenk på steder som f.eks kjøpesentre, kulturbygg, flyplasser og utvalgte bensinstasjoner, hadde det gjort hverdagen litt enklere for mange av oss.

Her kan du laste ned Changing Places’ informasjonsbrosjyre.

Her finner du handicaptoaletter i Norge som er tilpasset alle funksjonshemmede:

 • Trondheim Lufthavn Værnes
 • Kulturhuset Sølvberget, Stavanger
 • DnB Arena, Stavanger
 • Kimen kulturhus, Stjørdal
 • Kolstad arena, Trondheim
 • Ullensaker kulturhus

Vet du om flere? Si fra i kommentarfeltet, så oppdaterer jeg listen fortløpende.

3 kommentarer om “Handicaptoalettet er ikke for alle

 1. Hei. Jobber det noe med å endre regelverket, slik at flere handicap toaletter blir bedre utrustet og større? Vet at dem som er utbygger av nye boliger/Bhg/, kulturhus osv kun forholder seg til regelverk, så det burde jo bli endret..

 2. Handicaptoaletter er for ALLE!
  De er bare ekstra tilrettelagt for de med spesielle behov. Jeg bruker primært handicaptoalett for de er større, mer ledig og ryddigere.
  Det er ingen lover eller moral som tilsier at folk uten funksjonshemming ikke skal bruke de. Så kutt ut feilinformasjonen.
  Selv en med funksjonshemming må belage seg på å vente på tur.

  1. Hmm… har du lest teksten? Hele teksten? Kan du peke på hvor jeg påstår at mennesker uten funksjonsnedsettelser ikke kan eller skal bruke hc-toalett? (Nå skal det sies at mange med funksjonsnedsettelser helst ser at de som kan bruke ikke-tilrettelagte toaletter gjør det heller enn å bruke hc-toalett – og de har grunner til å mene det som du kanskje ikke har tenkt over – men det er en helt annen debatt, som altså ikke er det dette innlegget handler om i det hele tatt.) Jeg diskuterer gjerne innholdet i det jeg har skrevet, men da må vi ta utgangspunkt i det som faktisk er budskapet i teksten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s