Referat: planleggingsmøte SFO høsten 2016

Ordstyrer (heretter kun omtalt som «O»): «Ja, velkommen dere, til planleggingsmøte for SFO høsten 1956, eh, jeg mener, 2016. Ordet er fritt, det er bare å komme med forslag til aktiviteter. Ja?»

Kjønnsdiskriminerende SFO-person (heretter kun omtalt som «KP) 1: «Ja, altså, jeg synes det er ganske ille sånn som vi har hatt det de siste årene med at jenter og gutter gjør ting sammen. Jeg synes vi skal dele inn i jenteklærne og gutteklubb.»

O: God idé. Det er notert. Godt poeng forresten, vi står jo ellers i fare for å lære barna å velge aktiviteter selv, uavhengig av kjønn.

(Alle ler nervøst.)

KP2: «Da har jeg noen innspill til gutteklubben. Alle vet jo at alle gutter er bråkete og løper rundt og greier ikke å sitte i ro med mindre det er foran en PC…»

Alle: «Ja.»

KP2 (forts.): «Ja, så vi må jo ha en dag for guttene med fart og moro i gymsalen. Og en PC-dag. Alle vet at alle gutter liker å holde på med PC.»

Alle: «Ja.»

KP3: «Da har jeg et innspill til aktiviteter for jenteklubben. For alle vet jo at ingen jenter løper rundt og leker. De sitter som regel helt i ro og perler eller lakker neglene.»

Alle: «Ja.»

O:»Ja, noe annet ville jo vært helt forferdelig! Tenke seg til, jenter som løper. Nei, det er viktig at jente er stille og flinke og finmotoriske og søte og ikke gjør for mye ut av seg.»

KP3: «Nettopp. Derfor foreslår jeg at jentene har en dag hvor de kan lage armbånd og en dag med neglespa.»

Alle: «Jaaaa! Cuteness overload!»

O: «Gode forslag, jeg noterer. Men jeg tror nok vi må ha to dager til å lage armbånd og sånn altså. Det er jo ikke mååååte på hvor glade alle jenter er i å perle og sitte i ro.»

(Slik forløper resten av planleggingsmøtet, og slik har det seg at gutteklubben ser guttefilm og har guttebingo og lager ting på sløydsalen, mens jenteklubben har jentebingo, og lager armbånd, såpe og penal.)

O: «Strålende arbeid folkens, vi har virkelig spikret sammen et flott program for barna, eh, jeg mener, jentene og guttene, i høst. Ja? Du der helt bakerst som har hatt hånden i været hele møtet men som jeg ikke har anerkjent fordi jeg tror jeg vet hva du vil si. Så snakk da.»
Ikke-kjønnsdiskriminerende SFO-person (IKP): «Er dette seriøst? Guttefilm? Neglespa? Perling for jenter og PC for gutter? Hvor stereotype går det an å bli? Skjønner dere ikke hva dere driver med?»

Alle: «…?»

IKP: «Dere dytter jo barna inn i trange, definerte kjønnsroller! Hva med de guttene som liker å perle da? Eller vil lage såpe? Eller synes det er kult å lakkere neglene? Og hva med jentene som vil leke i gymsalen, holde på med PC eller være med på rebusløp?»

O: «Slike barn finnes ikke. Alle vet at alle jenter vil gjøre jenteting og alle gutter vil gjøre gutteting. ALLE VET DET!»

Alle: » JA!»

IKP: «Det er ikke sant. Det er ikke noe som heter jenteting og gutteting. Jeg møter barn hver eneste dag med mange ulike interesser som er helt uavhengig av kjønn. Kan ikke barna bare få velge aktiviteter selv?»

O: «På ingen måte. Vi kunne jo risikere å få jenter som løper, som herjer, som hevder seg. Og gutter som perler… Oh, the horror! Ja, da blir vel det neste at de skal få vise følelser også. Ptui.»

IKP: «Mange gutter synes det er kult å perle.»

Alle: «Blasfemi!»

IKP: «Men hør på dere selv da! Er det rart jenter blir utseendefokuserte, når de har neglespa på SFO? Er det rart guttene dominerer innen programmering og IT, når de får holde på med PC mens jentene lager armbånd? Er det rart barna våre velger tradisjonelle kvinne- og mannsyrker, når aktivitetene deres er kjønnsdelte fra første stund? Er det slik dere vil ha det?»
Alle: «Ja.»

IKP: «I quit.»

Faksimile: VG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: