Kronikk: H&M seksualiserer småjenter

 

Etter at jeg kom med et par utblåsninger i sosiale medier om H&Ms barneklær, ble jeg bedt om å skrive en kronikk i Aftenposten. Her beskriver jeg hvordan H&M (og andre klesprodusenter) seksualiserer og diskriminerer jenter fra de er små.

Her kan du lese kronikken i sin helhet:

Hvis H&M skulle kledd opp et par treåringer for sommeren, kunne barna sett omtrent sånn ut: jenta i lårkort shorts (eller hotpants) og tettsittende singlet. Gutten i knelang shorts og vid singlet.

Det er nemlig slik at i H&Ms butikker er shortsene i jenteavdelinga kortere enn dem man finner i gutteavdelinga. Og trange singleter finner du i søte pastellfarger på jentestativet.

Jeg henvendte meg til H&Ms kundeservice og spurte om hvorfor det er slik.

H&M påstår at de er «opptatte av at barn skal være barn og vi setter derfor barnet først når vi designer klær til dem». Grunnen til at de deler butikkene sine i jente- og gutteavdelinger er visst bare at det er mest oversiktlig.

Hvordan har det seg da at alle de korteste shortsene og trangeste toppene havner i jenteavdelinga?

Tidligere har H&M og andre produsenter av barneklær fått kritikk for å selge bikinier og skinny jeans til barn ned i ettårsalderen. Trenden er åpenbar: Det som er mote for voksne skal også være mote for barn. I 2006 ga SIFO ut en rapport om fremstillingen av barn og klær i H&M-kataloger mellom 1987 og 2004. Rapporten konkluderer med at «Skillene mellom jenter og gutter viser i ytterpunkt jenter i rosa ettersittende klær med trykk av hjerter eller blomster, og guttene i vide klær i nøytrale farger med trykk av superhelter, taggemønstre eller flammer. Forskjellene signaliserer en distinksjon mellom den søte jenta og den tøffe gutten. En sammenligning med den voksne moten viser også at klærnes utforming har blitt mindre barnlige i perioden. Klærne til både jenter og gutter i katalogen kunne vel så gjerne ha blitt båret av en voksen person. Et eksempel på dette er passform for jenter der de i økende grad presenteres i ettersittende klær og viser mer hud. Dette er klart en mote som har dryppet nedover i alder fra mote til voksne og ungdom og ned til barn.»

Hvilket signal er det egentlig H&M ønsker å sende når de lager jenteklærne trangere og kortere enn gutteklærne? «Det kan skimtes en krenkelse av likestillingen mellom kjønnene, der jenter og deres seksualitet i økende grad objektiveres mens guttene presenteres aktive og handlende», står det å lese i SIFO-rapporten. Jenter utsettes altså for kroppsfokus og seksualisering fra de er små.

Jeg har ikke fått noe ordentlig svar på hvorfor H&Ms barneklær er designet slik at jenter ned i 1-2-årsalderen skal gå i trangere klær og vise mer hud enn gutter. Kanskje er det for ubehagelig å innrømme at de er en del av en industri som seksualiserer småjenter. Noen tanker om hvilket ansvar de som storaktør på klesmarkedet har når det gjelder kroppspress og kjønnsroller har de visst heller ikke gjort seg. Det er det på høy tid at de gjør.

Hvis H&M faktisk mener at de vil la barn være barn, kan de starte med å fjerne kjønnsinndelingen av barneklær. Hvis de ønsker å frigjøre jenter fra seksualisering og kroppspress, bør de slutte å fremstille småjenter som om de er voksne.

Helt til slutt: Lindex skriver om en av sine barnekjoler: «Fremstå som en fristelse…» I rest my case.

Lindex

Faksimile: Lindex

Følg Krisemaksimering på Facebook for flere utblåsninger om tullete kjønnsdeling

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: