Slutt å kjønnsdel alt mulig!

 

Kjære produsent eller forhandler av produkter for barn.

Jeg henvender meg til dere fordi jeg har sett at dere markedsfører eller merker produkter med kjønn. Jeg vil på det sterkeste anbefale at dere slutter med det. Med mindre kjønnsorganene spiller en rolle i bruken av produktet, er det ingen som helst grunn til å skille mellom jenteprodukter og gutteprodukter.

Når et produkt merkes for ett kjønn, ekskluderer dere i realiteten det andre kjønnet fra å bruke produktet. Det gjør at barnas valg blir begrenset. Dere er med på å skape en forventning om hvordan barn skal oppføre seg, hvordan de skal se ut og hvilke interesser de skal ha. Disse forventningene finner vi overalt i samfunnet: Jenter skal like rosa, leke prinsesser, være stille, flinke og pene og ikke gjøre for mye ut av seg. Gutter skal gå i blått. være tøffe, leke superhelter og sjørøvere, og får lov til å ta plass og bråke.

Dere er med på å tvinge barna våre inn i disse trange boksene. Dere er en del av problemet.

Jeg ønsker meg produsenter og forhandlere som lar barn være barn. Som skjønner at veien mot et likestilt samfunn starter med barndommen. Med at vi gir barna våre like valg, forventninger og muligheter uavhengig av kjønn. Produsenter og forhandlere som skjønner at forskjeller innad i hvert kjønn er større enn forskjellene mellom kjønnene, og som derfor ikke ønsker å ekskludere barn fra å bruke produktet som de liker best. Og ikke minst: som innser at det finnes andre farger enn blått og rosa, og at «kjønnsnøytralt» ikke er det samme som grått.

Hvis dere ønsker å fortsette å kjønnsdele produktene deres, vil jeg gjerne at dere svarer på følgende: Hvorfor er det viktig for dere å skape forskjeller mellom gutter og jenter? Hvorfor vil dere være med på å sementere kjønnsroller som kan være negative for begge kjønn?

Tusen takk for svar!

Har du også sett deg lei på den evinnelige kjønnsdelingen av alt som har med barn å gjøre? Del gjerne dette innlegget, med vennene dine, på produsentenes Facebook- eller Twitterside, eller kopier teksten og send en epost til kundeservice. Kanskje vi greier å endre noen holdninger på veien?

For mer kjønnsdelt irritasjon, følg gjerne Krisemaksimering på Facebookimage

 

7 kommentarer om “Slutt å kjønnsdel alt mulig!

 1. Med at vi gir barna våre like valg, forventninger og muligheter uavhengig av kjønn. Produsenter og forhandlere som skjønner at forskjeller innad i hvert kjønn er større enn forskjellene mellom kjønnene, og som derfor ikke ønsker å ekskludere barn fra å bruke produktet som de liker best. Og ikke minst: som innser at det finnes andre farger enn blått og rosa, og at «kjønnsnøytralt» ikke er det samme som grått.

  Amen.

 2. Jeg ønsker flere fargevalg enn rosa med blomster og blå med stjerner… Sånn sett bort ifra det er det jo egentlig helt greit for meg at produkter kommer i flere valg enn bare svart/grå/brun, og får min lille gutt velge selv så velger han ofte rosa.
  Men så er det jo fakta, at jenter og gutter er forskjellige på veldig mange måter. Så bøker som gutter kan kjenne seg igjen i, og som jenter kan kjenne seg igjen i har jeg ikke så mye i mot. Vi skiller jo mellom mann og kvinne også 🙂 Så da tenker jo jeg at da kan jo vi voksne gå frem som gode rollemodeller, å tenke at det ikke gjør noe at jenta foretrekker/kjenner seg mest igjen i boken som er beregnet til gutter, eller omvendt. Det er jo når man lager en kjempe sak av det at barna forstår at en gutt «ikke skal velge rosa» eller at en jente «ikke burde like sjørøvere».
  Alle leker er omtrent rettet mot gutt eller jente, og jeg husker jo selv som liten før Lego Friends og Lego alver kom på markedet, at jeg savnet lego som var litt mer jentete. 🙂

  1. Nå er det som nevnt minst like stor forskjell mellom gutter og gutter/jenter og jenter som det er mellom gutter og jenter. Det synes jeg taler for at produkter ikke skal merkes med kjønn. Helt enig i at barna skal få velge selv. Det er bare det at når barna er gamle nok til å velge selv, har vi voksne allerede gjort veldig mange valg for dem. Hvis vi da ikke er bevisst disse valgene, risikerer vi å reprodusere kjønnsroller. Supert at gutten din velger rosa, og at du lar ham få det. Det er det dessverre mange voksne som ikke ville ha gjort. Når jenter får spørsmål fra jevnaldrende om hvorfor de går med guttesekk (=blå), når gutter får beskjed i klesbutikken at de har valgt seg et jenteplagg, når voksne gjør narr av gutter som triller rosa dukkevogn – det finnes utallige lignende eksempler – da synes jeg det er på høy tid at vi slutter å snakke om jentefarger og guttefarger, jenteleker og gutteleker, jenteinteresser og gutteinteresser, jentergenskaper og gutteegenskaper. Og det er selvsagt vi voksne som har ansvar for det. Barna tar jo etter oss. Hvis vi virkelig vil gi barna våre ubegrenset valgfrihet, mener jeg at vi må slutte med den idiotiske kjønnsmerkingen.

   Jeg hadde forresten jentelego da jeg var liten. Den var helt lik guttelegoen.

 3. Her er svaret jeg fikk fra Spektrum forlag, som står bak idiotiske bøker av typen «Papirfly for gutter» og «kokebok for jenter». Det starter ikke så verst, men jeg ble mer og mer deprimert etter hvert som jeg leste nedover. Bøker som ikke er kjønnsdelt er altså politisk korrekte bøker som ingen vil ha, spissformulert eller ikke, hva slags holdning er det? Og siden jenter og gutter uansett aldri kommer til å bli helt like, kan vi like godt dytte dem inn i kjønnsrollene først som sist.
  Her er svaret:

  Temaet er absolutt komplekst og ikke-egnet for en rask epost. Vi har ikke «en mengde» produkter som er merket «for gutter» eller «for jenter», vi har et fåtall av 1300 titler i salg, og mange færre enn for noen år siden, så utviklingen går absolutt i retningen du ønsker. De bøkene vi har med slik branding er gjerne utgitt i fjor eller tidligere. Vi har ingen slike bøker på våre nyutgivelseslister i 2016.

  Noen raske stikkord:

  1. Man kan få noen gutter til å ønske seg å lese en bok, dersom den ser «gutteaktig» ut. Dette er en kjensgjerning, ikke et synspunkt. Så en «Kokebok for gutter» kan oppnå 2 ting, at flere gutter leser en gitt bok, at flere gutter interesserer seg for matlaging sammen med mor/far. Tilsvarende med «Papirflybok kun for gutter». Det er gimmick, ikke alvorlig ment. Akkurat som «Lær matte for 5-åringer» ikke betyr at 6-7 og 8-åringer ikke har lov å bruke boka, her kommer voksne foreldre inn som vi forutsetter forstår dette uten at vi trenger å skrive eksplisitt på boka « … men kan også brukes av …»
  2. Markedet etterspør bøker «for gutter» og «for jenter». Det er jo en ære å få lov å gi ut bøker, men det er et vanskelig marked der ute, og de fleste sliter med å få endene til å møtes. Skal denne etterspørselen ikke dekkes? Skal vi bare gi ut politisk korrekte bøker som «ingen vil ha»? Dette er naturligvis spissformulert …
  3. I de tilfeller vi har laget kjønnsinndelte bøker, har vi alltid hatt kjønnsnøytrale alternativer, så det er ikke slik at det KUN er tilgjengelig «… for gutter» hvis du foretrekker at barnet ditt skal ha en kjønnsnøytral bok finnes det …
  4. I forhold til samfunnets forventninger og blått/rosa kontra pirater og prinsesser er det et svært vanskelig tema. Jeg er selv 4-barnsfar (4 døtre) og på ingen måte vært pådriver av prinsessesaker til mine jenter, men er absolutt av den empiriskbaserte oppfatningen at sannsynligheten for at de blir hektet på traktorer og sverd og lekepistoler er mindre, og at deres preferanser ikke utelukkende stammer fra læring etter fødselen, at noe følger med fra fødselen, og dette «noe» er til en viss grad uomtvistelig kjønnsdelt. At jenter/gutter ville vært helt like i preferanser dersom man hadde fjernet enhver jente/gutt-forskjellsbehandling er etter min mening usannsynlig. Det er kjønnsforskjeller. Vi ønsker ikke å lage forskjellene, men vi lever i et konkurranseutsatt marked der det gjelder å levere det folk vil ha. Det kan være så enkelt som at en blå eventyrbok med prinsesser og prinser på forsiden selger dårligere enn en rosa bok. Hvis markedet slutter å etterspørre rosa bøker, vil det utgis færre …

  Igjen, dette er et omfattende tema vi ikke kan gjennomdiskutere på epost, og interessene vil alltid være forskjellige. Hva er et likestilt samfunn? Er det et samfunn der alle kvinner/menn har helt sammenfallende interesser/preferanser/jobber eller like muligheter til å ha de interessene/preferansene/jobbene de måtte ønske? Som kanskje vil faktisk være forskjellige avhengig av kjønn.

  Jeg ønsker deg en fortsatt god dag, og kan forsikre deg om at Spektrum er opptatt av denne problemsstillingen og at vi har et bevisst forhold til det, som er gjenspeilet i våre utgivelsesplaner som nevnt innledningsvis.

  MvH Cyrus Brantenberg

  1. Å herlighet! Det føles litt som å stange hodet i veggen. Frustrerende å møte slike «sånn er det bare»-holdninger! Men heldigvis kan vi velge andre bøker enn Spektrum sine dustete bøker 😀

 4. I bunn å grunn er det og en del foreldre som må endre holdningene sine over farger. Vet selv innad familien at eldre generasjonen rynket nesen da jeg ville ha en rød og grå julekjole strikket til min datter. Grå hva er det for en farge til en jente ? Eller da jeg selv var liten og ikke ville gå med kjoler og måtte handle på gutte avd for å ha mer spennende bukser. Er rart man i 2016 ikke kan ha mer enklere utvalg , tilby forbrukere det som funker i basis men mye flere fargevalg. Rosa/blå er som regel hovedfargene. Hva med brun og grønn Orange osv . En god ting etter frost er at flertall av jentene i min datter sin kl er frelst av blått. Endelig innsett gutte farger ikke er en ting og at en besj farge ikke er hudfarget. Alle ganger en hudfarge kom opp var svaret mener du rød? Brun? Hvit? Gul? Orange osv. For i bunn og grunn skal man ha flere farger i livet og produsentene har mye mer å tilby forbrukere av farger enn de gjør i 2016

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s