5 gode grunner til å ansette småbarnsforeldre

Mange arbeidsgivere synes visst det er litt pes med ansatte som er småbarnsforeldre. De blir gravide (=ofte sykemeldte), har permisjon (=borte i lange perioder) og har syke barn heeeele tiden. Ikke er de særlig fleksible heller – barnehagen venter ikke – og overtidsjobbing er det bare å glemme.

Oppi alt dette er det lett å overse alle de gode kvalitetene en ansatt automatisk får når han eller hun får barn. Så her har jeg tenkt å slå et slag for småbarnsforeldrene i arbeidslivet. 

1. Multitasking
Er det noe småbarnsforeldre er gode på, er det å gjøre flere ting samtidig. Leke med minstemann mens man lager middag OG bretter tøy? Null problem. Trenger du en ansatt som kan snakke med kunder på telefonen, skriver møtereferat og briefe de andre ansatte om den nyeste omstillingsprosessen – samtidig? Sats på en småbarnsforelder!

© Bialasiewicz | Dreamstime.com - Sleepy Father Trying To Work Photo
© Bialasiewicz | Dreamstime.com – Sleepy Father Trying To Work Photo

2. Organisering og struktur
Min påstand: Det finnes ingen – ingen – som er så velorganisert og strukturert som en småbarnsforelder. En småbarnsmor har alltid ansiktsservietter, vannflaske og en smoothiepose i veska. Har hun stor veske, ligger det kanskje et par bleier der også. En småbarnsforelder lærer fort at det lønner seg å være forberedt på alle situasjoner. Det er ingenting som er så kjipt som å befinne seg på en øde skogssti halvveis på trilleturen med en UAB(ut av bleien)-hendelse og innse at du har glemt stellebagen hjemme. Sitter du i et møte midt i forkjølelsesesongen med rennende nese? Småbarnsforelderen har papilommetørklær! Forhandler du med en grinete kunde med lavt blodsukker? Småbarnsforelderen er på pletten med banan og yoghurt! Du skjønner tegninga.

3. Planlegging
«Hvis vi skal rekke å være hos Tante Lise til lunsj klokka tolv, må vi kjøre herfra ti over halv. Det vil si at vi må begynne å kle på ungene klokka elleve, så må vi beregne ti minutters forhandling om hvilke klær de vil og ikke vil ha på, ti minutter til faktisk påkledning, inkludert åtte minutter «gjøre selv», fem minutts masing om godteri og fem minutter med «vil ikke til Tante Lise». Da blir klokka halv, og så må vi legge inn ti minutter med bæsjebleie.» Slik tenker en småbarnsforelder. Om alt. Besøk, morgenstell, middag, barnehagehenting, you name it. En småbarnsforelders hverdag er et eneste langt tidsskjema fylt opp av eventualiteter og buffere. Tror du som arbeidsgiver kanskje du kan finne noen som er bedre enn en småbarnsforelder til å planlegge det neste prosjektet? I think not.

4. Effektivitet
Som nevnt, passer det ofte dårlig for en småbarnsforelder å jobbe overtid. Ja, vi kan faktisk, med loven i hånd, få slippe å jobbe overtid. Det betyr ikke at jobben ikke kan gjøres. Det betyr bare at alt som må gjøres, må gjøres før barnehagen stenger. Vips, så har du verdens mest effektive medarbeidere.

5. Problemløsning
Yndlingspysjen er til vask. Kosebamsen ligger gjenglemt hos bestemor og bestefar. Vannet i vannflaska er lunkent, ikke kaldt. Du leser boka med feil fortellerstemme. Den duploklossen skal ikke der, men der! Det er, med andre ord, krise i småbarnsheimen. Et av småbarnsforeldrenes fremste verktøy er evnen til kreativ problemløsning. Kan jeg ikke sangen du lærte i barnehagen i dag? Jeg dikter en ny sang, som er mye morsommere! Er vi tomme for banan, og alt du vil ha i hele verden er banan? Kan jeg by på litt sjokolade isteden? (Problemløsning handler noen ganger om å finne de enkle løsningene.) Forlanger du sjokolade, og ikke alle bananer i hele verden kan gjøre noen forskjell? Du skjønner, verden er tom for sjokolade i dag. (Problemløsning handler noen ganger om å omdefinere problemet.)

Fortsatt ikke overbevist? Småbarnsforeldre besitter en rekke andre egenskaper i tillegg til dem som er nevnt over, og som kan komme godt med i enkeltsituasjoner: skarp hørsel, øyne i nakken, evne til å drikke kald kaffe, gode til å trøste, høy toleranse for kroppsvæsker som havner der hvor de ikke skal være, gode til å tolke uren uttale, evner å jobbe i støyende omgivelser. For å nevne noen. Så hvis du skal lyse ut en stilling, og kvier deg for å ansette en nybakt mor eller far: Tenk på hva du går glipp av. Småbarnsforeldre snakker kanskje i overkant mye om bæsj og snørr, men jammen er vi gode å ha når det kniper.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s